Make your own free website on Tripod.com

  

o nama  AST zenke  muzjaci  novosti  legla  galerija

 

Zvanicni Standard za Americkog Stafordskog Teriera

FCI No 286

Opšti izgled - Americki stafordski pas treba da odaje utisak velike snage za  svoju velicinu, to je dobro gradjen pas, mišicav ali okretan i graciozan, veoma budno prati okolinu. Treba da je cvrst, ni visokonog ni hrtast. Izvanredno je hrabar.

Glava - Srednje duzine, duboka, lobanja je široka, mišici na obrazima veoma izrazeni, stop veoma izrazen, uši visoko usadjene.

Usi - Kupirane ili ne. Ako su nekupirane treba da su kratke, u vidu ruze ili polu-preklopljene. Uši koje slobodno padaju kaznjavaju se.

Oci - Tamne boje, okrugle, smeštene dubokop u lobanji i razmaknute. Bez ruzicastih kapaka.

Njuska - Srednje duzine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod ociju. Vilice su dobro istaknute, donja je jaka i cvrsta. Usne su cvrste i dobro prilezuce bez delova koji vise. Gornji sekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutica (makazasto zubalo). Njuška je apsolutno crna.

Vrat - Snazan, lagano zaobljen, suzava se od plecki prema potiljku. Koza nije opuštena. Srednje je duzine.

Ramena - Jaka i mišicava, lopatice široke i koso postavljene.

Ledja - Kratka. Lagano padaju od ramena do krsta sa blagim kratkim  padom od krsta do baze . Slabine su blago usukane.

Telo - Rebra dobro zasvodjena, duga prema zadnjem delu. Medjusobno blizu postavljena. Prednje noge su dovoljno razmaknute što omogucava pravilan razvoj grudi koje su visoke i široke.

Rep - Kratak u odnosu na visinu, nisko usađen, postepeno se stanjuje prema vrhu. Nije ni uvijen, ni uzdignut iznad leđa. Ne kupira se.

Noge - Prednje noge moraju biti prave, kosti su jake i zaobljene, podlaktice cvrste i prave. Zadnje noge su veoma mišicave, potkolenice su spuštene i nisu okrenute ni unutra ni spolja. Stopala (šape) su srednje veličine zbijena i cvrsta. Korak treba da je elastican, pas ne sme pri hodu da se klati ni da ravaniše.

Dlaka - Kratka, gusta, cvrsta pri dodiru i sjajna.

Boja - Dozvoljene su sve boje dlake, jednobojna, višebojna ili šarena. Sasvim bela, više od 80% bele, black and tan (crna sa vatreno crvenom) i boja dzigerice nisu pozeljne.

Velicina - Tezina je srazmerna rastu. Pozeljna je visina od 45,72 cm do 48,26 cm, kod muzjaka i 43,18 cm do 45,72 cm kod zenki.

Greske - Kaznjava se depigmentacija njuške, svetle oci ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz.

Usvojen i odobren  10. Juna 1936.